Return to Mini Bieb 2020

Mini Bieb in de weekendbijlage Vrij van de Telegraaf op 13-03-2021.

Klussen kan op vele manieren. Van modelbouw of kunstobject tot complete verbouwingen! Deze week een kijkje bij Jelle Hofstee uit Nijverdal die een oude Duitse telefooncel tot minibibliotheek omtoverde.

Toen Jelle Hofstee en zijn vrouw Marga vorig jaar hun eerste minibibliotheek in hun voortuin in Nijverdal zetten, hadden ze niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. „Elke dag liepen er mensen heen en weer naar onze kast die ik van een oud eiken nachtkastje maakte”, vertelt Hofstee.

Het succes smaakte naar meer, want toen ze niet veel later op campervakantie naar Duitsland gingen, besloot Hofstee dat er een tweede kast moest komen. Maar niet zomaar één.

„We reden de zogenoemde sprookjesroute van Bremen naar het zuiden en kwamen onderweg oude telefooncellen tegen die als minibieb waren ingericht”, legt Hofstee uit. „Geweldig vond ik ze. Ik was helemaal in de ban van die telefooncellen.”

Terug in Nederland lieten de cellen Hofstee niet los. Hij speurde het internet af op zoek naar exemplaren die hij tot boekenkast kon omtoveren. Na heel wat zoeken kwam hij uit bij een sloperij in Breda. 

De ramen in de deur ontbraken en het kostte bloed, zweet en tranen om de telefooncel mee naar Nijverdal te nemen (het ding woog 350 kilo), maar Hofstee moest en zou hem hebben. „Met veel pijn en moeite hebben we de cel in ons busje gekregen. Het paste maar net.”

De telefooncel werd grondig schoongemaakt en de tl-buizen opnieuw aangesloten. Van plexiglas sneed Hofstee de ramen voor de deuren. Ook werd de bieb voorzien van zwart geschilderde boekenplanken. „De oude telefoon hebben we laten zitten”, zegt Hofstee.

Sinds kort staat er ook een krukje in de bibliotheek zodat kinderen er op hun gemak kunnen lezen. Hofstee: „Het kwam nog weleens voor dat de kleintjes midden op de stoep in kleermakerszit uitgebreid een stripboek doorbladerden.”

De laatste toevoeging is een deurbel. Die installeerde Hofstee nadat baldadige jongeren de kast leeghaalden en alle boeken op de grond gooiden. „Er hangt nu een bewegingsmelder in de bibliotheek. Zodra iemand erin loopt, gaat er bij ons thuis een belletje rinkelen zodat we even kunnen kijken wie er van de boekenkast gebruik maakt.”

Als Hofstee en zijn vrouw niet thuis zijn, houdt de buurvrouw een oogje in het zeil. Dat is ook nodig, want ook deze bibliotheek is een groot succes. „Veel mensen komen speciaal voor de kast hiernaartoe gefietst!”

Wie: Jelle Hofstee (70)

Beroep: gepensioneerd ambtenaar

Klus: minibibliotheek

Duur: ongeveer drie weken

Permanent link to this article: https://www.camperphoto.nl/diversen/23882-2/mini-bieb-in-de-weekendbijlage-vrij-van-de-telegraaf-op-13-03-2021/