Return to Tips & Trucs

Tips voor drinkwater

Een schone watertank in uw of camper. Wel zo hygiënisch! 

Voor uw hygiëne is het van belang dat u regelmatig de watertank van uw camper schoonmaakt. Bij deze wat praktische tips.
  • Tip 1: Controleer of lokaal kraanwater drinkbaar is
  • Hoewel in Nederland overal zorgeloos water uit de kraan kan worden gedronken, geldt dat niet voor andere landen. Vergewis u er voorafgaand aan uw reis van of in het vakantieland van uw keuze het kraanwater drinkbaar is. Is dat niet het geval, kook het water dan of gebruik water uit flessen.
  • Tip 2: Spoel de tank regelmatig om tijdens de reis. Een schone tank is wel zo fris. Spoel de tank daarom tijdens uw vakantie regelmatig om. Vergeet vooral niet de tank grondig schoon te maken wanneer deze een lange tijd niet is gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer de camper een half jaar in de schuur heeft gestaan. Een grondige schoonmaak bestaat uit enkele gemakkelijk te volgen stappen.
  • Stap 1: In eerste instantie is het van belang goed te controleren of er vuil is achtergebleven in de tank. Poets grondig, bij voorkeur met een afwasborstel, totdat het vuil volledig is verdwenen.
  • Stap 2: Meng vers drinkwater met chloor (niet-geparfumeerd bleekwater zonder verdikkings- of geurmiddelen met maximaal 5 procent chloor, verkrijgbaar in de supermarkt).  Ook kunt ook een paar tabletten Steradent (gebitsreiniger) gebruiken. Wees niet te scheutig met het chloor; gooi niet meer dan twee kleine lepels in 50 liter drinkwater.
  • Stap 3: Sluit de tank vervolgens aan op het watercircuit en laat de kraan stromen totdat het chloorwater door de leidingen is gegaan. Laat dit chloorwater 24 uur in de leidingen staan. Wees erop attent dat dit water niet drinkbaar is! Let daar vooral op als u op vakantie bent met kinderen.
  • Stap 4: Na de periode van 24 uur spoelt u de leidingen en tank door met schoon drinkwater. Doe dat bij voorkeur drie maal.
  • Tip 3: Gebruik water niet langer dan drie dagen
  • Dat betekent dat u minimaal twee keer per week het water ververst. Laat u het water langer staan, dan hebben bacteriën vrij spel. Het water dat ouder is dan drie of vier dagen kunt u wel voor andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van uw camper of auto.
  • Tip 4: Voorkom dat er vuil in uw tank komt. Als u een vulslang gebruikt, is het van belang deze voor gebruik goed door te spoelen en schoon te maken met zeep. Zorg er daarna wel voor dat u de slang goed afspoelt. Bij het vullen van de tank kan ook vuil meekomen. Het is daarom aan te raden de opening van de tank bij het vullen en legen zoveel mogelijk af te schermen. Het is altijd van belang de watertank in een donkere ruimte te bewaren, om te voorkomen dat bacteriën hun kans schoon zien zich te vermenigvuldigen. Hetzelfde geldt voor de vulslang.

Permanent link to this article: https://www.camperphoto.nl/campermenu/tips-trucs-3/tips-voor-drinkwater/