Return to Tips & Trucs

Overbeladen camper:

Dreigende boetes in binnen- en buitenland

Vooral campers met campers tot 3,5 ton hebben het probleem dat het laadvermogen soms erg laag is. Veel te vaak specificeren fabrikanten alleen de lege gewichten voor halfvolle water- of dieseltanks. Het gevolg hiervan is dat de camper overbelast raakten u in binnen- en buitenland een hoge boete riskeert. Als je je camper niet wilt (of kan) laden omdat je niet in het bezit bent van het benodigde rijbewijs, dan moet je je zorgen maken over het inpakken. Hoe kunt u  gewicht besparen om binnen de gewichtslimiet te blijven? Ook laten we u zien welke boetes  u kunt verwachten  als uw camper overbeladen is .

Campers tot 3,5 ton zijn vaak overbelast

Vooral in het hoofdseizoen zijn er altijd controles waar mensen ijverig aan het wegen zijn. campers tot maximaal 3,5 ton zijn vaak gecontroleerde voertuigen, omdat ze vaak overbeladen zijn.

Men dient zich ervan bewust te zijn dat een overbelaste camper niet alleen kan resulteren in een zware straf als men betrapt wordt, maar ook een zeker veiligheidsrisico met zich meebrengt. De rijeigenschappen kunnen veranderen en de slijtage van remmen en ophanging neemt ook toe als het model niet versleten is. Verder kunnen er bij een ongeval problemen zijn met de verzekeringsmaatschappij. Daarom moet u in uw eigen belang overbelasting vermijden.

Camper laadvermogen

Het laadvermogen is een probleem bij de meeste kleinere campers. Door de steeds betere uitrusting hebben sommige campers nog maar 300 kg over tot het maximaal toelaatbare totaalgewicht is bereikt. Zoals gezegd zijn de tanks daar meestal maar gedeeltelijk gevuld, wat leidt tot een nog lager laadvermogen. Iedereen weet hoe snel de grenzen van het laadvermogen bereikt kunnen worden, zeker als je met het hele gezin op vakantie gaat.

Daarom is het belangrijk om bij de aankoop te letten op het laadvermogen van het voertuig. Cijfers op papier helpen hierbij vaak niet. Het beste is om met het voertuig van uw keuze over een weegschaal te rijden voordat u het koopt.

Bij keuring weegt 50% van de campers vaak meer dan ze eigenlijk mogen.

Gewicht besparen

Als je een tekort hebt, probeer je zeker overal gewicht te besparen. We geven hier graag een paar tips waar je gewicht kunt besparen en zo een overbeladen camper kunt voorkomen.

 • Vul de watertank alleen op de camping
  Als je naar een camping of parkeerplaats rijdt, hoef je tijdens de reis geen water in de tank te hebben. Want op elk van deze plaatsen is er een mogelijkheid om water bij te vullen. Dat scheelt dus veel gewicht.
 • Dieseltank voor de helft vullen
  Zelfs een volle benzine- of dieseltank is niet per se nodig. Vul hem maar voor de helft en bespaar nog meer gewicht. Hoe vaker tanken is zeker het minste kwaad.
 • Licht servies
  Ook op servies kunt u gewicht besparen. Het is beter om melamine- of bamboeschalen te gebruiken in  plaats van porselein en glas.
 • Gasflessen
  Vooral in de zomer heb je geen verwarming nodig en dus meestal maar heel weinig gas. Probeer alleen zoveel flessen mee te nemen als absoluut noodzakelijk is. Ook Alugasflaschen zijn perfect om gewicht te besparen.
 • Eten en drinken
  Probeer niet zoveel eten mee te nemen als nodig is voor de reis en de eerste vakantiedag. Dan kun je het eten en drinken het beste ter plaatse regelen.
 • Fietsen en fietsenrekken
  Als u de fietsen niet mee hoeft te nemen, laat ze dan gewoon thuis met de fietsenrekken.

 • Maak de vuilwatertank leeg voordat u gaat rijden Controleer of uw vuilwatertank leeg is. Onnodig gewicht waar u niet omheen hoeft te rijden.
 • Gereedschap
  Als u met zwaar gereedschap rondrijdt, moet u overwegen of het in het ergste geval mogelijk is om het mee te nemen en of u een deel van het gereedschap thuis kunt laten.
 • E-books in plaats van boeken
  Als elke kilo belangrijk is, haal de boeken er dan uit en neem een ​​e-book reader mee.

Maar zelfs deze tips kunnen geen wonderen verrichten. Dit kan zo’n 100 kilo schelen en voor sommige mensen is dat misschien al genoeg. Maar als de inspanningen niet helpen en de camper nog steeds overbelast is, moet u het probleem van het opladen aanpakken. Maar dat vereist weer het juiste rijbewijs.  Tenminste als je de magische 3,5 ton grens al hebt bereikt.

Overbelaste RV-straffen

De straffen voor overbelasting kunnen op sommige plaatsen behoorlijk zwaar zijn. In sommige landen is er echter ook tolerantie. Zodat u weet welke straffen u in het buitenland en in Duitsland kunt verwachten voor een overbelaste camper, hebben wij een kleine lijst voor u samengesteld.

 

Bron: Https://campofant.com

Permanent link to this article: https://www.camperphoto.nl/campermenu/tips-trucs-3/overbeladen-camper/